Krizma

Prema odredbi Crkve, sakramenti se redovito primaju u župi stanovanja.
Za primanje sakramenata izvan župe stanovanja potreban je
valjani razlog na osnovu kojega župnik
može dati dozvolu za primanje sakramenata izvan župe.

Crkva ne dopušta primanje sakramenata bez dostatne priprave onih koji ih žele primiti, a kod male djece pripravu pohađaju roditelji i kumovi.

KRIZMA – SVETA POTVRDA

Svetu potvrdu, u našoj župi, redovito primaju vjeroučenici osmih razreda osnovnih škola koji stanuju na području naše župe.

Od kandidata se traži da:
– redovito pohađaju školski vjeronauk od prvog razreda osnovne škole
– redovito pohađaju župski i školski vjeronauk u osmom razredu
– ozbiljnost u ponašanju i svjedočenju svoje vjere
– redovito pohađanje nedjeljne Euharistije i primanje sakramenata
– svladavanje određenog znanja o vjeri i Crkvi

Svaki od kandidata se kroz školsku godinu uključuje u različite aktivnosti pojedninih grupa mladih koje djeluju u župi. Nakon završene priprave i provjera, kandidati se mogu pripustiti primanju sakramenta Svete Potvrde pri čemu ih prate njihovi kumovi.

Dokumenti koji su potrebni:

Roditelji svakog od kandidata, na početku vjeronaučne i školske godine, na roditeljskom sastanku, dobijaju prijavnicu za vjeronauk za krizmu. Tu prijavnicu, ispunjenu, kandidati predaju u župni ured najkasnije do 15. studenog. Ako kandidati žive izvan župe tada moraju donijeti dozvolu svojega župnika za pohađanje priprave i primanje potvrde u župi Marija Gorica. Kandidati iz susjednih župa, ne trebaju nikakavu dozvolu već se samo moraju javiti svojem župniku. Ako su kandidati kršteni izvan župe Marija Gorica tada o tome donose potvrdu iz župe u kojoj su kršteni. Slično vrijedi i ako su primili prvu pričest izvan župe Marija Gorica. Dokumente kojima se dokazuje sposobnost kumova za kumovanje predaje se u župni ured do 20. prosinca. Svi dokumenti koji su potrebni moraju biti predani u župni ured do 20. prosinca, a ako to nije moguće tada je o tome potrebno obavijestiti župni ured.

Kumovi

Prema odredbi Crkve kumovi na krštenju i potvrdi moraju imati primljene sve sakramente kršćanske inicijacije, ako žive u braku moraju biti crkveno vjenčani i trebaju istinski živjeti kršćanskim životom. Dokaze o ispunjavanju ovih pretpostavki donose iz svoje župe krštenja i od župnika župe u kojoj žive.

Comments are closed.